Historia

FC Lahti perustettiin marraskuun seitsemäntenä päivänä 1996, kun velkataakan alle vajonneet Reipas ja Kuusysi fuusioituivat. Ensimmäisen kerran fuusiosta seurojen välillä oli puhuttu jo 1960-luvulla ilman tulosta, joten neuvottelut eivät olleet 30 vuodessa helpottuneet yhtään. Vuoroviikoin kumpikin seura oli vetäytymässä neuvotteluista. Silloinen Lahden kaupunginjohtaja Kari Salmi ja puolueeton selvitysmies Olavi Vahter saivat lopulta taakseen lahtelaisen liike-elämän kärkinimiä, seurojen puheenjohtajat Matti Viljasen ja Martti Salomaan ja lahtelaisten jalkapallovaikuttajien kannatuksen. Vastaperustettu FC Lahti sai vastuulleen vanhojen seurojen velat vastineeksi Ykkösen ja Kakkosen sarjapaikoista. Kakkosen sarjapaikalle tuli FC Lahden reservijoukkue FC Pallo-Lahti.

Kaksi ensimmäistä kautta kuluivat Ykkösessä. Seura haki toimintalinjoja, eikä virheiltä vältytty. David Mooren kortti-jupakkaa käsiteltiin aina Urheilun Oikeusturvalautakunnassa asti. Toisella kaudella nousu kuitenkin varmistui jo hyvissä ajoin vieraottelussa Seinäjoella. Lisäksi seura voitti Ykköscupin mestaruuden 1998 kuumassa finaalissa turkulaista Interiä vastaan.

Ensimmäinen liigakausi lähti käyntiin voitolla, mutta sen jälkeen kyyti oli kylmää. Kuhnurijohto päätyi vapauttamaan Esa Pekosen päävalmentajan pestistään ja vetovastuun sai Jari Pyykölä. Pyykölän Kuhnurit säilyivät karsinnan kautta liigassa Jarkko Koskisen rangaistuspotkumaalilla. Myöskään kakkosjoukkueen, FC Pallo-Lahden kausi ei sujunut suunnitellusti, sillä joukkue putosi Kolmoseen.

Seuraavina kausina Lahti vakautti paikkansa sarjan keskikastissa. Pyykölän jälkeen päävalmentajaksi palasi Harri Kampman. Petri Pasasen, Pekka Lagerblomin ja Njazi Kuqin siirrot antoivat uskoa omaan tekemiseen ja mahdollisuuden kuitata Kuusysin ja Reippaan vanhoja velvotteita. Pelillisesti kausi 2002 oli lähellä täysosumaa. Ruotsalaistähti Magnus Samuelsson tiivisti puolustusta ja Kuhnurit ylsivät Suomen Cupin finaaliin. Finaalissa Valkeakosken Haka oli kuitenkin vahvempi. Kakkosjoukkue FC Pallo-Lahti lakkautettiin 2001. Jari Litmasen paluu 2004 nosti Lahden jalkapalloilevan maailman huulille ja seuran yleisöennätys 12850 onkin Litmasen paluuottelusta.

Kampmanin jälkeen vetovastuun sai kokenut Antti Muurinen. Toisella Muurisen kaudella 2007 Lahti rankattiin jopa mestaruussuosikiksi Rafaelin ja Mika Kottilan johdolla. Saldoksi jäi kuitenkin vain Liigacupin voitto ja Muurisen siirtyminen HJK:n peräsimeen. Muurisen aikana uransa lopettivat kokeneet Kuhnurit Jarkko Koskinen, Tommi Kautonen ja hetkessä lahtelaisten sydämiin itsensä pelannut Mika Kottila. Muurisen jälkeen Luciano hoiti päävalmentajan tehtävää kolmessa liigaottelussa.

Entinen Kuhnuri-toppari Ilkka Mäkelä palkattiin Kuhnuri-laivan luotsiksi kaudelle 2008. Mäkelän alaisuudessa Lahti saavutti heti ensimmäisellä kaudellaan seurahistorian ensimmäiset pronssimitalit. Seuraavalla kaudella tie vei Eurooppa Liigan karsintaan, jossa tie tyssäsi kolmannella kierroksella, kun Lahti jäi loppuunmyydyllä Hiihtiksellä 1-1 -tasapeliin Club Bruggea vastaan. Mäkelän viimeinen kausi 2010 päättyi Veikkausliigan viimeiseen sijaan ja putoamiseen sarjatasoa alemmas Ykköseen.

Ykköseen Lahti asetti yhden tavoitteen: Paluun pääsarjaan. Tommi Kautosen valmentama Kuhnuri-nippu onnistui tavoitteessaan ja varmisti sarjanousun jo ennen viimeistä kierrosta. Kausi 2012 alkoi takellellen. Lahti kamppaili elokuussa vielä putoamista vastaan, mutta kurssi kääntyi, kun kamerunilainen Tuco liittyi FC Lahteen. Loppukaudesta Lahdessa taisteltiin vielä mitalista, mutta hyvä kiri ei riittänyt aivan palkintopallille. Myös kausi 2013 alkoi samalla kaavalla. Lahti oli luisunut Veikkausliigan jumboksi. Seurajohto päätti vapauttaa Tommi Kautosen tehtävistään ja tilalle astui Juha Malinen. Hän saikin Kuhnurit edelliskauden kiriin, mutta sekään ei riittänyt tuomaan Lahteen mitalia.

Toni Korkeakunnas otti vastaan päävalmentajan pestin kaudelle 2014. Heti ensimmäisellä kaudella Korkeakunnaksen alaisuudessa Kuhnurit nappasivat seurahistorian toiset pronssimitalit ja paikan Eurooppa Liigan karsintaan. Europeleissä tie vei Ruotsiin kesällä 2015, mutta kyyti oli liian kylmää. Kentällä nähtiin Korkeakunnaksen aikana jäähyväisiä, kun kotiin palannut Petri Pasanen ja Rafael lopettivat FC Lahden paidassa. Kentän ulkopuolella FC Lahti kehittyi ja rakensi seurayhteistyöverkostoaan sekä kotimaisten että ulkomaalaisten suurseurojen kanssa. Seurayhteistyö toi Lahteen lupaavia nuoria pelaajia, joiden johdolla Lahti nappasi jälleen paikan Euroopan kentille kaudeksi 2018. Europelikaudesta tuli lopulta vaisu ja Korkeakunnas vapautettiin tehtävistään syksyllä. A-nuorissa FC Lahti nappasi puolestaan seurahistorian ensimmäisen mestaruuden, kun Tommi Vartiaisen suojatit voittivat ASM-sarjan. FC Lahti United puolestaan kiersi kovatasoisissa eurooppalaisissa turnauksissa ja haastoi Euroopan suurseuroja tasaväkisesti.

Kaudeksi 2019 edustusjoukkueen vetovastuu siirtyi Sami Ristilälle. Ristilä lahtelaisti ja nuorensi joukkuetta.